O parolă puternică, primul pas pentru securitatea datelor online

Odată cu dezvoltarea exponenţială a Internetului din ultimii ani, aplicaţiile online pe care le folosim sunt din ce în ce mai numeroase. Pe lângă contul de email, accesăm, zilnic sau frecvent, site-uri precum Facebook, Amazon, DropBox, Flickr şi aplicaţii de business, iar una din provocările pe care le aduce acest mod de lucru este gestionarea conturilor create pe diverse platforme. Dacă numele de utilizator nu ridică în general probleme (acesta fiind adresa de email pe majoritatea site-urilor şi aplicaţiilor online), reţinerea parolelor pentru fiecare cont este o provocare.

Confruntaţi cu această dificultate, mulţi adoptă soluţii pe cât de simple pe atât de ineficiente pentru securizarea accesului la propriul cont, iar printre cele mai frecvente greşeli se numără:

- utilizarea aceleiaşi parole pentru mai multe sau chiar toate conturile create pe diverse site-uri (e de la sine înţeles că dacă baza de date a unuia dintre site-uri este afectată, sunt practic compromise datele noastre de pe toate celelalte);
- folosirea unor combinaţii uşor de ghicit (precum “1234”) sau folosirea unor nume sau sintagme care ne sunt familiare, dar uşor de intuit de către rău-făcători (numele unei persoane apropiate / data naşterii, etc.);
- folosirea unor parole scurte, sub opt caractere;
- scrierea parolelor pe hârtie (cum şi conturile sunt numeroase, devine o necesitate şi notarea site-ului corespunzător fiecăreia dintre parole, adică nimic mai periculos dacă am pierdut notiţele sau nimic mai inutil, în condiţiile în care suntem din ce în ce mai mobili şi accesăm aplicaţiile web de oriunde, nu doar de la computer-ul de acasă).

Ce ne rămâne atunci de făcut, dacă nu avem o memorie fantastică pentru a reţine zeci de parole complicate? Din fericire, avem acum la îndemână instrumente care să ne ajute să păstrăm parolele în siguranţă. Cunoscute ca sisteme de management al parolelor, aplicaţii precum LastPass, KeePass sau 1Password ne oferă posibilitatea de a memora toate parolele într-o singură locaţie securizată, pe care o putem accesa tot pe bază de parolă, doar una de data aceasta, dar care trebuie să fie extrem de puternică.

O parolă puternică este prima măsură pe care fiecare utilizator de Internet trebuie să o adopte pentru securizarea contului creat pe diverse site-uri şi platforme online. Cum ar trebui să fie aceasta:

- să conţină cât mai multe caractere, atât litere şi cifre, cât şi caractere speciale (@, $, &, etc.);
- să alterneze literele mici cu majuscule;
- să fie dificil de intuit, cu alte cuvinte, o parolă devine cu atât mai sigură cu cât elementele din care este constituită sunt alese aleator, fără vreo semnificaţie.

Urmaţi aceste recomandări inclusiv pentru parola dvs. de acces la contul Conteq. În plus, nu uitaţi:

- doar dvs. trebuie să cunoaşteţi parola, nu o comunicaţi nimănui;
- nu o trimiteţi pe email sau messenger;
- nu o salvaţi când accesaţi contul dvs. de pe alt calculator decât cel personal.

 

Vezi si:

Facturare pe tabletă si telefon

Facturarea automată, unul din beneficiile facturării online

Notificări automate de plată, pe email, pentru facturile scadente sau restante

Ce este Conteq?

Conteq este un program de facturare şi gestiune stocuri online, care oferă firmelor o soluţie completă, flexibilă şi profesională pentru emiterea şi gestiunea facturilor, controlul stocurilor si monitorizarea vânzărilor.

Facturare Online

Gestiune Stocuri Online

Rapoarte detaliate vânzări

Alte Articole

Noi reglementări privind facturarea, din 2013

Principalele modificări şi clarificări privind facturarea pe care le aduce Ordonanţa Guvernului nr.15/2012 se referă la menţiuni noi care trebuie să apară pe facturile emise şi eliminarea obligatiei de a emite facturi in anumite situaţii expres prevăzute de lege.

citește mai mult

Operatiuni pentru care nu se emit facturi

Ordonanţa 15/2012 pentru modificarea şi completarea Codul Fiscal, publicată la 29 august, aduce clarificări privind situaţiile în care persoanele impozabile sunt scutite de obligaţia de a emite facturi pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate.

citește mai mult

Facturarea și gestiunea stocurilor mai simple ca niciodată

Conteq îți oferă libertatea de a lucra de oriunde.
Accesezi programul online, de pe laptop, tabletă sau telefon.

Testează 30 de zile gratuit

Nu descarci, nu instalezi nimic.