Ce este şi când folosim o factură proforma

Factura proforma este un document fără semnificaţie contabilă, emis de vânzătorul de bunuri sau servicii către potenţialul cumpărător al acestora. Proforma conţine denumirea, preţul şi cantitatea bunurilor sau serviciilor ofertate de vânzător către potenţialul său client, similar cu o factură normală. Însă, spre deosebire de aceasta, potenţialul cumpărător nu are obligaţia de plată a bunurilor sau serviciilor, proforma reprezentând doar o ofertă sau invitaţie de cumpărare. Dacă potenţialul cumpărător acceptă oferta prin efectuarea plăţii sumei de pe proformă, vânzătorul va emite şi înmâna cumpărătorului o factură normală pentru bunurile sau serviciile plătite.

În general factura proforma este folosită în situaţia în care vânzătorul doreşte încasarea contravalorii bunurilor sau serviciilor înainte de livrare şi nu are siguranţa că potenţialul său cumpărător va plăti. Dacă vânzătorul ar folosi o factură normală cu semnificaţie contabilă, ar risca să fie nevoit să o anuleze în caz că potenţialul cumpărător nu efectuează plata. Mai mult, dacă factura ar apuca să fie înregistrată în contabilitate, anularea acesteia ar genera consecinţe şi la acest nivel.

Dacă sunteţi în situaţia de mai sus, programul de facturare conteq.ro vă oferă posibilitatea emiterii de facturi proforme, similar cu emiterea de facturi normale.

 

Vezi si:

Cum alegem un program de facturare

Cum întocmim factura

Când întocmim un aviz de însoţire a mărfii

Ce este Conteq?

Conteq este un program de facturare şi gestiune stocuri online, care oferă firmelor o soluţie completă, flexibilă şi profesională pentru emiterea şi gestiunea facturilor, controlul stocurilor si monitorizarea vânzărilor.

Facturare Online

Gestiune Stocuri Online

Rapoarte detaliate vânzări

Alte Articole

Noi reglementări privind facturarea, din 2013

Principalele modificări şi clarificări privind facturarea pe care le aduce Ordonanţa Guvernului nr.15/2012 se referă la menţiuni noi care trebuie să apară pe facturile emise şi eliminarea obligatiei de a emite facturi in anumite situaţii expres prevăzute de lege.

citește mai mult

Operatiuni pentru care nu se emit facturi

Ordonanţa 15/2012 pentru modificarea şi completarea Codul Fiscal, publicată la 29 august, aduce clarificări privind situaţiile în care persoanele impozabile sunt scutite de obligaţia de a emite facturi pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate.

citește mai mult

Facturarea și gestiunea stocurilor mai simple ca niciodată

Conteq îți oferă libertatea de a lucra de oriunde.
Accesezi programul online, de pe laptop, tabletă sau telefon.

Testează 30 de zile gratuit

Nu descarci, nu instalezi nimic.