Factura externă (în valută)

1 iulie 2011

Conform articolului 155 alin. (5) din Codul fiscal, o factură externă poate fi întocmită în orice limbă oficială a statelor membre ale UE, dar, la solicitarea organelor de control, trebuie asigurată traducerea acesteia în limba română.

Baza de impozitare poate fi înscrisă în valută, dar suma TVA trebuie înscrisă şi în lei.

Facturarea in UE (servicii intracomunitare)

1. În situaţiile în care ambele societăţi (furnizorul şi clientul) sunt plătitoare de TVA şi au un cod valid, care se poate verifica aici, se facturează fără TVA, cu menţiunea “neimpozabil în România” şi se aplică taxarea inversă (excepţiile de la această regulă sunt reprezentate de achiziţia intracomunitară de mijloace noi de transport şi de produsele accizabile, pentru careTVA-ul se plăteşte în România).

2. În situaţia în care prestatorul este plătitor de TVA şi emite factura unei societăţi neplătitoare de TVA, atunci se facturează cu TVA.

Excepţie fac:

- serviciile de transport călători;
- serviciile care au legătură cu bunurile imobile;
- activităţile artistice;
- serviciile de restaurant şi catering;
- închirierea unui mijloc de transport;

3. Dacă firma prestatoare din România, neplătitoare de TVA, emite factura unui beneficiar din UE, plătitor de TVA, prestatorul trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA , conform art. 153.1 din Codul fiscal pentru operaţiuni intracomunitare. De asemenea, are obligaţia să se înscrie şi în Registrul Operatorilor Intracomunitari. Astfel, prestatorul rămâne neplătitor de TVA pentru operaţiunile din interiorul României, dar pentru operaţiunile din UE deţine un cod valid de TVA şi facturează fără TVA cu menţiunea "neimpozabil în România".

Facturarea în spaţii non-UE

Dacă prestatorul este din România şi beneficiarul este dintr-un spaţiu non-UE, se facturează fără TVA, cu menţiunea “scutit cu drept de deducere”.

 

Vezi si:

Model factură în Euro

Cum întocmim factura

Noi reglementări privind facturarea din 2013

Ce este Conteq?

Conteq este un program de facturare şi gestiune stocuri online, care oferă firmelor o soluţie completă, flexibilă şi profesională pentru emiterea şi gestiunea facturilor, controlul stocurilor si monitorizarea vânzărilor.

Facturare Online

Gestiune Stocuri Online

Rapoarte detaliate vânzări

Alte Articole

Noi reglementări privind facturarea, din 2013

Principalele modificări şi clarificări privind facturarea pe care le aduce Ordonanţa Guvernului nr.15/2012 se referă la menţiuni noi care trebuie să apară pe facturile emise şi eliminarea obligatiei de a emite facturi in anumite situaţii expres prevăzute de lege.

citește mai mult

Operatiuni pentru care nu se emit facturi

Ordonanţa 15/2012 pentru modificarea şi completarea Codul Fiscal, publicată la 29 august, aduce clarificări privind situaţiile în care persoanele impozabile sunt scutite de obligaţia de a emite facturi pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate.

citește mai mult

Facturarea și gestiunea stocurilor mai simple ca niciodată

Conteq îți oferă libertatea de a lucra de oriunde.
Accesezi programul online, de pe laptop, tabletă sau telefon.

Testează 30 de zile gratuit

Nu descarci, nu instalezi nimic.